De origine precreștină, dansul Călușului vine din negurile timpului și reprezintă o felie de istorie și de tradiție pur românească. Asociat cu străvechiul cult al Soarelui, acest stil de dans este încărcat de semnificații magice.
Nu e așadar de mirare că, de fiecare dată când apar în fața publicului, călușarii fascinează privirile, suscită imaginația și lasă în urmă un impact emoțional profund.
Se spune despre dansul Călușului că își are rădăcinile în cultul unui vechi zeu cabalin al dacilor, pe care ei îl numeau Calus, Calut sau Calucean. Simbolistica acestui zeu zoomorf se păstrează vie în modul de execuție al dansului Călușului, ale cărui mișcări sugerează tropăiturile și comportamentul cabalin. De altfel, piesele care compun costumul călușarilor poartă denumiri ce amintesc de vechiul zeu.
Legendele populare vorbesc de călușari ca de niște tămăduitori, care realizează – prin dansul lor – un ritual de purificare.
Privit ca un dans magic, care vindecă trupul și sufletul, dansul Călușului se joacă tradițional în săptămâna de dinaintea Rusaliilor, pentru a proteja comunitatea de duhuri malefice.